Teaching Sabbatical – UC Berkeley 2022

Erfarenheter från en utlandstermin

Euphoria

En mer sofistikerad form än en blogg för att delge erfarenheter av en utlandstermin är onekligen romanens. För några veckor sedan blev jag tipsad om David Lodges roman Changing Places: A Tale of Two Campuses (publicerad 1975). Lodge (f. 1935) är en engelsk författare som även varit professor i litteraturvetenskap vid University of Birmingham. Han har även varit gästprofessor vid UC Berkeley.

I Changing Places får läsaren stifta bekantskap med universitetslärarna Philip Swallow och Morris Zapp. Den förre är en medioker litteraturvetare från det engelska University of Rummidge medan den senare är en uppburen och framgångsrik professor i litteraturvetenskap vid State University of Euphoria. Mellan de båda lärosätena finns ett utbytesprogram som möjliggör för två lärare att under en termin så att säga byta plats med varandra. Lärosätena utmålas som varandras kontraster där Euphoria State framställs som ett välrenommerat och prestigefyllt universitet medan Rummidge är ett medelmåttigt universitet med ganska dåligt rykte:

Euphoria, that small but populous state on the Western seaboard of America, situated between Northern and Southern California, with its mountains, lakes and rivers, its redwood forests, its blond beaches and its incomparable Bay, across which the State University at Plotinus faces the glittering, glamorous city of Esseph [San Francisco] – Euphoria is considered by many cosmopolitan experts to be one of the most agreeable environments in the world. Not even its City Fathers would claim as much for Rummidge, a large, graceless industrial city sprawled over the English Midlands at the intersection if three motorways, twenty-six railway lines and half-a-dozen stagnant canals. (s. 13)

Rummidges förlaga – Birmingham – har jag dessvärre inte besökt men beskrivningen av det fiktiva universitet Euphoria och staden Plotinus där det är belägget påminner onekligen mycket om Berkeley. Att Lodge tagit intryck av miljön i Berkeley är uppenbart. I fjärran ser romanfiguren Swallow återkommande Silver Span-bron [Golden Gate-bron], han har sitt arbetsrum i Dealer Hall [Dwinelle Hall, där jag för övrigt också har mitt arbetsrum] och han talar om universitetets kanske kändaste plats Mather Gate [Sather Gate]. I förbifarten får vi också veta att delstatsguvernören, den tidigare skådespelaren, Ronald Duck [Ronald Reagan] inte hör till universitets tillskyndare.

I centrum för handling står givetvis de båda universitetslärarnas olika upplevelser under deras respektive utlandsvistelser. De dråpligheter och den successiva förvandling som den initialt tillknäppte Swallow råkar ut för och genomgår i det minst sagt liberala Euphoria är träffande och stundtals även komiska. De hämtar inspiration från de turbulenta händelser som utspelade sig i verklighetens Berkeley under 1960-talet. Medborgarrättsrörelsen och protester mot inskränkt yttrandefrihet hade även i verkligheten här sitt epicentrum och ledde till stundtals våldsamma kravaller där polis och militär sattes in mot studenter och de lärare som protesterade tillsammans med studenter. Detta, och för den delen mötet med tidens hippiekultur, återkommer i romanen. Swallow blir till exempel själv indragen i och hamnar i fängsligt förvar med anledning av ockupationen av People’s Garden [i verkligheten People’s Park – en plats som för övrigt åter skapar rabalder eftersom universitetet snart 60 år efter ockupationen nu vill bygga studentbostäder i delar av parken].

Swallows 1969 är diametralt motsatt Maurits 2022. Än så länge har jag inte märkt av vare sig studentupplopp, blöta fester med kollegor eller olika former av skörlevnad och eskapism. Tur är kanske det.

Lodges ”universitetsroman” står sig enligt min mening inte i konkurrens med den för några år sedan mycket uppmärksammade Stoner av John Edward Williams, men så är det också en annan genre. Så pass läsvärd var den dock att jag kan tänka mig att läsa någon av Lodges andra romaner som utspelar sig i universitetsmiljö. Men först får det bli något annat.

Söndagshälsningar från ett regnigt (!) Lafayette,

Alexander

september 18, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade