Teaching Sabbatical – UC Berkeley 2022

Erfarenheter från en utlandstermin

På frågan om…

…gräset är grönare i East Bay Area än det är i Lund måste man onekligen svara ett bestämt nej. Även om det denna sommar fram till för bara några dagar sedan varit osedvanligt torrt även i Sverige så är frågan om det inte är etter värre här. Lafayette ligger i ett kuperat landskap och om vi under vårt förbesök här i slutet av februari möttes av ett böljande grönt vårlandskap har frånvaron av regn de senaste månaderna satt sina spår. Som du kan se på fotografierna nedan från en cykelutflykt förrförra helgen till Lafayette Reservoir är det ett sönderbränt landskap som man möter. Så ser det ut i stora delar av Kalifornien och här som i Sverige är rapporterna om vattenbrist legio. Sommarmånaderna har nog alltid varit torra här men klimatförändringarna har förvärrat situationen. Här, som på andra håll i världen, har kontrasterna och omsvängningarna också blivit mer påtagliga. Forskarna förutspår att situationen kommer förvärras. Ett exempel härpå är de forskarrön som förutspår en översvämningskatastrof i just Kalifornien, och som CNN rapporterade om för någon vecka sedan.

Just nu är det lite varmare än vanligt. I Lafayette var det för en stund sedan 37 grader och när jag nyss steg av tåget här i Berkeley var det ca 25 grader. (Temperaturskillnaderna mellan Lafayette och Berkeley är för övrigt slående med tanke på att orterna endast ligger 15 km ifrån varandra.) Till helgen varnas om ännu högre temperaturer i stora delar av Kalifornien. Det är nog klokt att skilja på väder och klimat men det hela är onekligen lite extremt.

Och för att om möjligt hålla fast vid den inledande (retoriska) frågan om gräset är grönare på andra sidan och samtidigt använda vädermetaforen som övergång så kan man konstatera att samma torka som återfinns i naturen inte gör sig påmind i universitetsadministrationen. Jag menar nu inte att universitetet i Berkeley utmärker sig för diverse blöta tillställningar på just den administrativa sidan. Till dig som läser detta och kanske arbetar vid universitetet och någon gång ondgjort dig över alla administrativa pålagor och system: gräset är inte grönare här!

Någon har sagt mig att det vid Lunds universitet finns 27 olika administrativa datasystem. Om det är sant eller ej vet jag inte. I min egen vardag hanterar jag i alla fall följande system: Adato, Canvas, Egencias självbokningssystem, Kuben, Ladok, Lubas, Lucat, Lucris, Lupak, Lupin, LUP Student Papers, Primula, Salut, SSC-portalen, TimeEdit, W3D3 och Varbi. Jag vinner antagligen inte tävlingen i att kunna hantera flest system – jag når ju bara upp till 17 av 27. Hur som helst: de kollegor som jag talar med här vittnar om ett liknande moras av (data)system.

Eftersom jag behandlas som anställd här och fått genomgå en s.k. onboarding för nyanställda har jag redan introducerats för och fått bekanta mig med flera olika system. Universitetet förefaller samarbete med Google och e-posten går via Gmail (vid UCB kallat bMail) och många av medarbetarna (fler än i Lund) hanterar möten etc. via Googles kalendertjänst (kallad bCal, vilket är en ovanligt fyndig akronym). Många använder sig också av CalShare (en variant av SharePoint) och givetvis av lärplattformen bCourses (som är en variant av Canvas). För administrativ personal finns CalTime, bl.a. för att redovisa arbetstid och motsvarigheten till Primula torde vara UCBenefits. Viktig är givetvis CalCentral, vilken används för Ladok-ärenden och schemaläggning. Så finns CalNet, vilket är motsvarigheten till universitetskatalogen Lucat. Varbi har sin motsvarighet i APBears. eTangPortal är Studenthälsans och företagshälsovårdens portal där du förväntas ladda upp dina vaccionationsbevis. För personal räcker det att ladda upp bevis på Covid-vaccination medan studenterna även förväntas visa upp bevis på en rad andra vaccinationer. (Detta med vaccinationer är för övrigt även ett krav för att komma in på public school här och vi hade visst sjå med att ordna rätt vaccinationer för Isak och Ella.).

Som (ny)anställd förväntas du, precis som i Lund, därtill att ta del av olika introduktionsmöten och -kurser. En av dem heter ”New Employee Reception & Orientation (NERO)”. Och så måste man gå ett par kortare webbaserade kurser. På min lista står “UC Cyber Security Awareness Fundamentals” och “General Compliance Briefing: University of California Ethical Values and Conduct”. Och så har vi UCPath som är ett annat system där nyanställda ska fylla i en massa information, men till vad och varför minns jag ärligt talat inte nu.

Det känns onekligen ganska likt LU. Möjligen skiljer det sig åt vem som har att utföra det administrativa arbetet. Inte sällan får man intrycket av att universitetslärare och forskare i Sverige får allt fler administrativa uppgifter. Om det ser ut likadant här eller om det är just administratörer som sköter administration ska jag försöka att undersöka lite närmare.

Om man då ska sammanfatta två ganska disparata ting så är, och jag ber om ursäkt om jag gör dig besviken, gräset inte grönare på andra sidan. Men det hade du kanske redan listat ut.

Trevlig helg!

Alexander

september 2, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade