Teaching Sabbatical – UC Berkeley 2022

Erfarenheter från en utlandstermin

Trick or treat?

Imorgon infaller Allhelgonadagen. De flesta kyrkor firar denna dag den 1 november, men genom reformer 1772 och 1952 firas den i Sverige den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Detta med hanteringen av helgdagar i Sveriges tidigmoderna och moderna kyrkohistoria – ibland talar vi om helgdagsreduktion – är förvisso intressant men nu tänkte jag uppehålla mig vid den afton som föregår Allhelgonadagen, det vill säga Halloween.

Halloween, eller Allhelgonaaftonen som vi kanske vill kalla den, infaller alltså den 31 oktober och har under 1900-talet utvecklats till en viktigt (tämligen sekulär) högtid i bland annat USA. I kristen tradition inleds med denna afton den del av kyrkoåret då man minns de döda, såväl helgon och martyrer som ”vanliga dödliga” (om detta uttrycks tillåts i detta sammanhang). Historiker tvistar om det är en helt igenom kristen tradition eller om den också har keltiskt ursprung.

Det var migranter från Irland och Skottland som tog seden till Nordamerika. Sen har traditionen som bekant rört sig tillbaka österut och nu är det rätt många som firar Halloween även i Sverige. Även om vi hemma ibland smyckar ut våra hus med diverse attiraljer och barnen går ut och ”hotar” grannar och annat folk med ”bus eller godis?” är det nog ändå en marginell företeelse i jämförelse med det firande som pågår här.

I snart en månad har det legat drivor med pumpor till försäljning utanför livsmedelsbutikerna och i desamma har det travats upp med godis i storpack. Många hus och lägenheter har också varit smyckade i flera veckor, även om intensiteten i utsmyckningen har tilltagit den senaste veckan.

Och sen har vi ju detta med skräckinjagande kostymer. Inne i Berkeley har studenterna klätt ut sig ända sedan i fredags för diverse festligheter och här i Lafayette ordnades en Halloween-parad för de minsta redan i fredags. På Isaks och Ellas skola blir det också parad för de elever som så vill. Eleverna kan också delta i ”Pumpkin Carving contest”. De som önskar delta lämnar sin pumpa när skoldagen börjar och vinnaren koras vid paraden. Ryktet gör också gällande att lärarna nog kommer att bjuda på en hel del godis.

Samtidigt har man från skolans sida exemplariskt informerat om vad som händer under dagen (det mesta är tänkt som en vanlig skoldag) och hur de som inte vill delta i Halloween-firandet har ett eget område på campus där de kan slippa ifrån allt vad pumpor, godis och parader heter.

Det har också gjorts klart att man inte kan klä ut sig till vad som helst. I ett mail har rektor bl.a. skrivit följande: ”It is imperative that we consider inclusivity around costume selections. Please talk with your student to make sure that the costume that they have selected does not portray a stereotyped image of a culture or group of people. In addition, please help students to make sure that their costume is not offensive to any racial, ethnic or religious group, any people with disabilities or illnesses, or any other group of people.”

På nästan alla fronter blir det alltså rätt mycket Halloween idag. Det ska bli intressant att se hur det ter sig på universitetsområdet när jag om en stund kommer dit. Här hemma har vi i bullat upp med rejält med godis i den händelse vi får påknackning.

Detta med Halloween har också en ekonomisk sida. Den amerikanska motsvarigheten till det som tidigare hette Handels Utredningsinstitut och numera går under namnet HUI Research, The National Retail Federation, beräknar att amerikanerna kommer att spendera 10,6 miljarder dollar på kostymer, utsmyckningar och godis med mera som hör till Halloween. (Som en jämförelse kan nämnas att detta är lite mer än vad svenska staten under innevarande år beräknas lägga på rättsväsendet. (Tack till den uppmärksamme bloggläsare som korrigerade en tidigare helt felaktig uppgift!))

Men nu var det egentligen inte en lång harang om Halloween jag ville bjuda på utan snarast några bilder på ett antal utsmyckade hus som vi passerar nästan dagligen. Vår favorit är nog huset på 3433 Moraga Boulevard där ägarna införskaffat bilvrak med mera för att göra ett rejält Halloween-landskap.

Skräckinjagande hälsningar,

Alexander

oktober 31, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade